Thursday, November 10, 2011

selamat hari raya aidiladha! =P

assalamualaikum ladies out there! (ceh ceh,kengkonon omputih sangat kan..nak ladies2..kekekeke)


masih dalam mood catatan akademik..seperti previous entry jugak..berguna tau..hehehe..kali ni,alhamdulillah,rezki nak kahwin agaknya..cecececehh..kahwin? saya telah diberi peluang oleh Dr.N nak mengajor SPSS(Statistical Package for Social Science) ---> statistician,help help!(^^P) hehhehe..

gerenti kena mintak tunjuk ajor dari sifu statistik nih=P hehe. mungkin kali ni advance,kita ym saje dgn sifu kita.wahahaha..insyaALLAH,kita study balik apa yg tak faham,kita tanya sifu apa2 hal pun..kang sesat pulak bebudak tu..kekekkee

kita ni statistik tak pandai nak buat calculation. otak ni tak tau le, lemah betul bab2 matematik ni..kekkeke..(kalau dh malas nak buat latihan tu mmg harus kena lempang laju2). tapi benda ni software, run jela,software tu yang dok kirakan untuk kita. syabbas bette! i loooikeee very the much. jadi,kerja kita adalah tahu cara-cara yang betul nak compute & interpret data je lah..click click je.sungguh mudah nak click,tapi sungguh terseksa batin nak membaca statistik balik..hahhaa..

oleh itu,apa yang perlu saya ajar dalam kelas ialah;
1-Basic Navigation of SPSS (everytime ada "file to open" click aje CANCEL,kena tahu mcm mana nak save)
2-Data Entry(cara2 nak masukkan data,buat serial number kat questionnaire sekali)
3-Data Cleaning(identify missing values&buat outlayers)& check normality (boleh tengok dari kertosis & ??hahaha,entah tak ingat)
4-Prepare dummy/mock questionnaire
5-cara2 guna randomizer (prepare sampling frame?sample size table,bla bla bla)
6-bagi due date assignmnet diorang. dan kena follow up progress diorang.sebab kelas ni patut bagi tunjuk ajar macam mana diorang nak buat assignment yang diberi. assignment menggunakan spss ni akan membantu mereka untuk buat projek sarjana muda diorang...


dan...proses pembelajaran ini menurut ini;

BN(navi)>DE>DC>Descriptive>Inference stat.


apa pon,saya ingat nak buat randomizer dulu..kita buat mock sampling,population dalam kelas je dulu..then bila diorang dah buat sampling,tanda2 kertas soalan,dan buat serial number kat questionnaire tu,kita ajar diorang buat data entry pulak..kat situ,saya nak bagi markah.hehehe..mungkin kelas descriptive saya akan ajar lain kali.

untuk kita2 aje! (tiba2)

jumpa lagi rakan2..:)

5 comments:

ismi_nor said...

hihi..good luck...mudah ja spss tu..cuma nk memahamkan result je susah sket...kekeke :-)

dari~ummie said...

hihi..tQ sifu..kacang untuk puan,durian utk saya..kekekeke..tulah,bab nk paham result tu x berapa nak faham..hehehe ;P

Anaa said...

ummie, dulu akak penah guna software statistik ni masa akak belajo kat uum.. dah tak ingat apa nama softwarenya.. uissh, tak user frenly langsung.. skang ni sistem lebih user frendly la agaknya kan..

dari~ummie said...

ha kak ana,skrg ni mcm user frenly sikit..teknologi skrg canggih manggih dh..:) mesti software akak tu namanya SPSS..statistical package for social science..ngeh33..betul x kak ana?

Anonymous said...

salam.... awk, bley x nk thu kat mana nk cri software spss? sy da cari merata tp x jumpa la.... pls.. sbb ni tuk final year project... apa2hal pls contact no ni 013-2392061 tq a lot.