Tuesday, December 28, 2010

alhamdulillah sudah

salam semua...

dah lama sungguh aku tinggalkan belog..nasib baik banyak habuk tak bersawang,...hehehe..alhamdulillah,akhirnya aku jadik balik student. haha,orang lain umur-umur aku ni dah dapat master dah..aku baru terkedek2..

oleh kerana aku perlu menumpukan perhatian terhadap penyediaan tesis. dan menyiapkan mental dengan supervisor aku yang dikatakan kedekut markah itu,akhirnya aku deactivate kan account facebook aku...maklumla, asik menghadap facebook aje kerja aku...

isu superviser, dari dulu aku dah runsing..orang nak kata apa pon, katalah..aku yakin,yang beri aku rezeki adalah ALLAH..berjaya atau tidak aku, semua urusan ALLAH..cuma aku harap, markah report aku tidak la sampai 70..70 tu dah nak gagal dah tu..aku aim nak buat master ni dalam setahun sahaja..

oleh kerana supervisor aku sekarang berada di Korea, maka aku ingat boleh goleng2 gembira. rupanya tidak ya tuan puan.. aku perlu pula rancang kerja-kerja aku dan adjust balik proposal aku sebelum minggu depan bermula..lagi satu penting sebab nak apply scholarship UTHM..kena ada proposal itu..

kalau aku dah ada P1wiMax, aku akan aktif menulis belog(eceh,perlu ke nak bagitahu..wahahaha)aku akan bagi info pasal master studies di UTHM ni.. kalau universiti lain aku tak berapa nak tahu. prosedur,tajaan,yuran semua lain2..korang boleh rujuk Wana untuk UPM (eh,ko UKM ke UPM wana?hehehe,aku tak ingat). lebih2 lagi kalau korang nak further dalam bidang sains.. aku bukan pure science, aku sains sosial..

sometimes ada orang mintak info pasal master ni..aku pun terkapai2 dulu..jadi apa yang aku tahu,aku bantu..insyaALLAH..


emel-tdummie@gmail.com

Thursday, December 23, 2010

kau gay?

ulasan youtube ttg orientasi seks songsang:


anda mungkin pernah melihat youtube seorang lelaki yg bagi aku sudah cukup sempurna sifat,tapi orientasi seksnya songsang (tapi malas nak tengok pengakuan eksklusif beliau sampai habis)

dengan yakin dan bangganya kau beritahu yang engkau itu gay?

masyaALLAH

aku cukup kecewa..tidak perlu anda katakan anda gay,tidak perlu anda katakan susah menjadi gay di m'sia. tidak perlu bangga mencanang dosa.dimana-mana shj akan susah. bukan sahaja susah didunia malah anda akan lebih susah di "sana"


kan ALLAH akan laknat mereka yang orientasi seksnya songsang?

macam kau tak pernah dengar kisah Nabi ALLAH Luth Alaihissalam.

sayang sekali.







tapi kau jangan ingat yang seks songsang aje yang ALLAH laknat..

yg orientasi seks tak songsang tapi HARAM pun ALLAH laknat juga tahu..

dosa besar tu..


justeru itu,Islam menganjurkan perkahwinan..untuk memenuhi tuntutan fitrah semulajadi seorang manusia..halal dan ikut syariat..tapi syaratnya kau mestilah terdiri dari lelaki dan perempuan. bukan perempuan menyamar jadi laki, lelaki menyamar jadi perempuan..huhuhu..


eh,kau pernah dengar kan,kes ni lama dulu?perempuan tu mengaku dia lelaki?nak nikah dah..tuptup rupanya perempuan.. yang aku pelik,aku ada baca kisah dia beberapa tahun lepas tu, perempuan yang menyamar jadi lelaki tu kena penjarakan.. tapi dia ada anak dgn bakal-isteri-kononnyalah..? masa tu aku percaya je bulat2..innocent la katakan..kuikuikui..dalam metro lah aku baca..masa tu muka depan tau tajuk berita tu

tapi bila sekarang ni,heh?mana pulak datang anak tu? ntah,aku kot yg silap baca...hihihi


(tiba2 aku rasa tak best bercinta sebelum kahwin..takde feel..hahha)


aku bangga jadi wanita. dan aku bersyukur ...sebab ALLAH muliakan kehormatan seorang wanita dengan martabat perkahwinan. aku rasa sangat selamat dan disayangi dalam agama aku.. hehehe...

yang lelaki, patut bangga & bersyukur jadi lelaki. sebab ALLAH muliakan kau atas kelebihan-kelebihan yang tidak ada pada wanita. yang kau nak redah sunnatullah tu kenapa ye?

kalau kau biseksual pun tak boleh juga..parah..

ALLAH kan dah ciptakan makhluknya berpasang-pasangan..kenapa perlu cari lelaki juga? itu semua nafsu tau.. nafsu ni kalau ajak manusia ke arah kebinasaan memang rasa best aje..kau takkan takut pada ALLAH.. tapi nanti kau akan menyesal seumur hidup.. tak kiralah apa pun perbuatan kau, nafsu dangkal selalu kata best.. cuma akal kau jela kuat tak kuat nak tolak rasa nafsu yang membuak2 tu...

nafsu ni ego. dia takkan dengar cakap-cakap akal..dia takkan dengar nasihat2 al-quran..

yang dia tahu nak seronok je..padahal kat dunia ni bukan lama pun..






notis peringatan kepada aku dan aku:

ingat,dunia ni sementara je! akhirat tu kehidupan kau yang sebenar.








wanita tidak solehah (err...aku kah itu?)


salam semua..

berikut adalah peringatan untuk aku sahaja..huhuhu...teruknya aku..jadi,untuk aku jadikan panduan supaya aku jadi solehah di mata ALLAH,aku copypaste aje dari laman web ini..kata pemilik blog ni dia ambil dari sumber bicara muslim.com actually, sebelum aku baca laman web ni,aku ada jumpa file kat scribd pasal ciri-ciri perempuan yang patut dijauhi untuk dijadikan isteri. assignment sorang budak diploma pasal syariah..(nanti aku godek balik link dia)

Sifat Al-Annaanah
Perempuan yang perbanyakkan keluh kesah dan suka mengadu-ngadu padahal dia
sentiasa menghiasi dirinya.Jika dikahwini perempuan yang demikian akan
menyakitkan hati dan tidak peroleh didalamnya kebajikan.

Sifat Al-Mannaanah
Perempuan yang banyak membangkitkan atas suaminya iaitu seorang isteri yang
suka mengungkit samada kebaikkannya ataupun keburukkan suaminya dalam
pertuturan seharian bersama suaminya.

Sifat Al-Hannaanah
Perempuan yang berkeinginan terhadap lelaki lain selain suaminya.Diwajibkan
kepada lelaki supaya menjauhi perempuan yang bersifat tersebut kerana banyak
mudaratnya.

Sifat Al-Haddaaqah
Perempuan yang gemar akan tiap-tiap sesuatu dan ingin dia akan ia dan dengan itu
memberatkan dia akan suaminya untuk membeli barangan tersebut.

Sifat Al-Barraaqah
Terdapat dua sifat Al-Barraqah iaitu :-
# Terlalu suka menghias diri dan mencantikkan wajahnya secara keterlaluan.
# Suka memarahi keatas rezeki yang disediakan dan senantiasa merasa
pemberian suami tidak mencukupi.(Termasuk sifat suka membandingkan
pemberian suami dengan orang lain yang mendapat lebih baik dari suami mereka
pada anggapannya)

Sifat Al-Sallaaqah
Perempuan yang suka memperbanyakkan perkataan iaitu perempuan yang suka
bercakap sesuatu yang tidak berfaedah dan berbau umpatan.


Selain itu menurut kata Saidina Ali r.a , terdapat juga sifat-sifat yang dianggap tidak
baik jika ada pada seorang lelaki tetapi ianya baik jika terdapat pada seorang
perempuan iaitu :-

Sifat Al-Baqlu.
Sifat kikir / kedekut kerana dengan sifat ini akan terpelihara harta suami.

Sifat Az-Zahhu.
Sifat membesarkan diri / sombong kerana apabila seseorang perempuan itu
membesarkan dirinya maka enggan dia untuk berkata-kata dengan semua orang
dengan perkataan yang lemah lembut. Maka dengan itu akan terpeliharalah suami
dari perasaan cemburu dan gelisah.

Sifat Al-Jubnu.
Sifat penakut kerana dengan sifat ini akan terhindar ia daripada keluar rumah
sesuka hati tanpa mengira masa dan waktu.Sifat ini juga akan memelihara seorang
isteri daripada sifat cemburu dan perasaan curiga suami.



p/s: untuk entri mendatang,aku akan post kan ciri-ciri wanita yang perlu dipilih untuk dijadikan isteri/ibu menurut imam alghazali (entri tu nanti aku simpulkan dari laman web ni je)..


hmm...

biarlah...

Tuesday, December 21, 2010

wahh??aku suka juga kalau amik test psikologi nih...


setelah terpengaruh dengan adik sendiri untuk mencuba kuiz ini,maka aku pon dengan rajin menjawab kuiz psikologi. bagi aku kuiz ni tak merepek. sebab pakar psikologi biasanya akan buat kajian dan mengaitkan benda yang manusia suka dengan sifat-sifat manusia tersebut..ala...macam Dr. Fazila kamsah la...

tapi tajuk kuiz ni,mcm common. actually, bila jawab kuiz ni,dia ada suruh korang jawab apa warna korang suka la,ntah apa2 lagi.. keputusannya, ada yang kena pada diri aku.. tapi xdela semua kan..

contohnya:
*perahsia
*suka cari maklumat
*sensitif
*degil

yang x betulnya ada jugak:
*tenang-padahal menggelabah tahap tak hengat
*sistematik-korang tahu jela aku ni memang x sistematik langsung
*bijak dan berilmu-erkk..ini bukan aku..pasal aku bukan lah antara mereka yang dikurniakan
anugerah kepandaian luar biasa
*suka sukan-aku biasa pagi2 sukan atas katil aje..hahahah



RESULT: Cautious
Suave and compromising. Careful, cautious and organized. Likes to point out people's mistakes. Likes to criticize. Stubborn. Quiet but able to talk well. Calm and cool. Kind and sympathetic. Concerned and detailed. Loyal but not always honest. Does work well. Very confident. Sensitive. Thinking generous. Good memory. Clever and knowledgeable. Loves to look for information. Must control oneself when criticizing. Able to motivate oneself. Understanding. Fun to be around. Secretive. Loves sports, leisure and traveling. Hardly shows emotions. Tends to bottle up feelings. Very choosy, especially in relationships. Systematic.

nak amik kuiz ni?>>>>>>sini

Sunday, December 19, 2010

perhaps


was taken from versus by hlovate

the phrases she wrote have been taken from Principle of Marriage & Family Ethics (author: Ayatullah Ibrahim Amini)

* Be frank & Do not be discrete in expressing your love towards your wife
(berterus-terang & jangan teragak-agak untuk meluahkan perasaan cinta kepada isteri)

*In her absence or presence, you should compliments for her
(pujilah isteri bila2 sahaja. walaupun tanpa kehadirannya)

*Write to her while traveling & inform her that you miss her
(tulislah sesuatu kepada isteri ketika anda dalam perjalanan ke suatu tempat & maklumkan kepada isteri bahawa anda merinduinya)

* Occasionally buy something for her
(sesekali,belilah sesuatu untuknya)

*Phone her when you are at work & ask how she is
(hubunginya apabila anda di tempat kerja dan tanyakan keadaannya)

those points should have to be translated i guess..(^^,)..

-bercinta sampai ke syurga-


Saturday, December 18, 2010

Friday, December 17, 2010

kita memang tak suka dia..

salam and hye..

i did a reading on this blog. a title that i cannot missed to read it.. however,since the article is so long to be read, i hold it for a while. it takes time to me to understand the phrases, and the chronology so well..

but what i want to conclude

kita memang tak suka dia..(Israel's government)

since Tun Dr. Mahathir Muhammad had announced that we(Malaysia) would not taking any further step of establishing diplomatic relations and business with Israel until they fulfill the resolution made and stop the war with Palestinians, then we would agree to establish that diplomatic relation with them.

but you know what.. one thing that you must know about Jews is,

they are not amanah. (not engaging with what they promised)

but u have to bear in mind, some of jews confessed to beriman kepada ALLAH & Rasulullah, and some do not agree for what had happened between Israel's government and palestinians in Gaza..however,just tooooo little of them. The rest, they don't think about future. they just hoping that they will live for another 1000 years. that's Jews as have been stated in Quran & Sunnah..

i am hoping that i could help our brother and sister in palestin someday.. InsyaALLAH..

Only ALLAH knows the best for them..





Wednesday, December 15, 2010

betapa hari ini

setiap kali aku memandang langit biru itu..

perasaan kagumku memuncak

rasa takutku terus hinggap

di dasar hati paling dalam.

betapa kematian itu benar2 mengajar aku untuk menjadi kuat.

menjadi tabah.

manusia selalu diuji

selalu diuji rasa sulit...

kerana pada sakitnya kesulitan...

akhirnya ALLAH menjanjikan syurga buat hamba-hambaNYA..

semoga kami terus tabah. terus kuat. untuk perbaiki akhlak dan amalan yang tidak seberapa..

setiap hari,umurku semakin pendek. perjalanan aku menuju barzakh semakin dekat. aku jadi takut..takut untuk hidup di alam baru..ALLAH!

ya ALLAH..permudahkanlah..kuatkanlah jiwa2 kami..

Monday, December 13, 2010

Do-it-yourself


salam semua..

huhu..i'm starting to get worry about my PMS symptoms. i just couldn't bear how hard it feels. cun-cun after siren was ringing on 6 o'clock, i went back home straight away. should have to go for medical check-up. (padahal,budaya balik kerja tepat pada masanya adalah bukan budaya kerja saya sebab sekarang ni memang banyak gila kerja)

ok,so, lepas balik rumah je terus lepak. tidur 6 jam terus.sbb teramat sakitnya my pelvis and servik.. itu yang terbangun. terkebil2 kebosanan. nak baca buku, dah bergelap. karang ganggu orang lain nak tido.

so, i read blogs. and i want to DIY veil...eheheheh...

and gubah bunga mungkin..dan ingin sekali menggubah hantaran.

wohooo...instead of cooking.

that's my interest..dari kecik lagi..i pernah ubah suai bunga telur and jual kat sekolah. huhuhu..i pernah buat jual buku,i lukis,buat cerita and jual kat kawan2. duit dh amik,buku tak siap. kikikiki...masa tu darjah 3...hehehe.yela,tak tau mende,lepas tu i pindah sekolah sini. habis lost contact..masa kecik2,i dok dgn atuk..the idea just popped out of my head..my atok tak tahu pon..so now, i want to track back my friend, i nak bayar hutang2 they all...huish..

then what? i lukis dinding bilik dengan water color. i buat mini library in my room. hahhaa.. i asked some friend to come to my house, we start cooking when my parents were not at home. lepas balik je parents,i kena marah, pinggan semua bersusun tak basuh. what i love most,i eager sangat nak masak sup dalam buku latihan grammar english. i follow step by step you! hahhaah..sup entah apa2 tapi masa tu rasa lazat gila sebab masak sendiri. darjah 4 pulak kan :)
then i selalu tertanya2 why my soup tak rasa sama dgn my mom's soup?

hihi

zaman kecil2 yang nakal..




now i plan to:
1) bake some of chocolate chip cookies
2)invent centrepiece
3)truly love the idea from dia terima nikahnya for her fruit buffet!
4)DIY veil
5) decorate theme for bride's room
6)bake some delicious muffins
7)looking for souvenir ideas



just have a nice visit to there:


nice eh? i rompak the picture from here

Sunday, December 12, 2010

ibu yang lebih aula..

salam semua..

i know, some of you do not interested in reading articles regarding to marriage. ya,terserah.. perkara kecil bagi saya. tidak suka,tidak apa. anda tidak perlu membaca selanjutnya kisah yang ingin saya kongsikan dalam ruangan ini.

namun,untuk lelaki yang akan menjadi sebahagian hidup saya nanti, pesan saya cuma satu:

IBU ANDA LEBIH AULA(UTAMA) DARI ISTERI ANDA.


(meskipun saya tahu,dia tetap mengutamakan ibunya dalam segala hal)

begitu juga saya,perlu mengutamakan ibu sebelum saya dimiliki seorang lelaki dengan lafaz dan mahar. suatu penghargaan tertinggi buat seorang wanita dalam islam.


saya tidak pandai mengarang artikel bernas seperti layaknya artikel i luv islam.

jadi saya tinggalkan link laman sesawang ini kepada anda,

agar anda bahagia..bukan sahaja di dunia.malah di akhirat sana..




bercinta sampai ke syurga..

Tuesday, December 7, 2010

tak nak cakap banyak

salam semua...

bagi mereka2 yang ber-ura-ura nak tunang....meh baca artikel sini meh, terkentot2 aku gelak baca artikel ni..hehheehe....

aku tidak copy paste ye artikel beliau...tapi aku link kan sahaja... tau mau cakap banyak..korang pi la baca sendiri kat rumah dia...hahaha







(Panduan dan Langkah-Langkah Untuk Membeli Cincin Tunang (Bagi Lelaki Yang Brutal)






P/S: yang dah kahwin pon sesuai jugak baca...hehehehe...boleh bagi tips kat sedara2 yg nak kahwin itu..:)

Sunday, December 5, 2010

i will let my mom to watch this

assalamualaikum semua..

since i am 23,and i have been watching how good it was when my friend getting married. sangat bahagia. sangat suka.. *blink2 eyes*

insyaALLAH..soon you will..

walau kecewa bercinta sebelum ini pon, tapi ALLAH kan tahu apa yang terbaik.jodoh akan ada..cuma lambat atau cepat aje (keluar tajuk)

so, here it goes. i would like to share what have i watched on youtube (posted by someone in FB)

ACTUALLY,

i watched it because the title of video itself--DINOSAUR--

but at the end of the recording, i found something interesting about wedding!

yes, you know guys, wedding is my passion. because i love laces and ribbons. and yet, beneath of the laces and ribbons, it gives a thousand meaning of a sacred relationship. it holds two hearts in tight and that is exactly an everyone's dream.

but what i love most in this video,the ustaz shares the ideal time to held wedding reception.

(i could give u an example of my friend-ummi kalthum, she just had her solemnization in the morning, and kenduri right after they going back to home. no clothes changed. so simple,but so meaningful,kahwin jugak kan?)

i was smiling when i hear what's the point the ustaz wants to share.

ustaz: why not we held wedding reception at 9 am? don't disturb prayer time.


ok,let me tell you this. i've been thinking all these whiles how bride and groom could perform their solat? it will be a hectic day u know. A BIG DAY for them. I've been watching this situation (and the bride and groom sometimes just neglect prayer. Some of them. Not all of them)

Let say the majlis held on 12 noon. Brides have to make-up before the ceremony begins. gedebak gedebuk sanding,renjis2,salam tetamu,nak tukar baju potong kek lagi, nak gambar outdoor lagi. when is the time they perform their prayer???

I keep thinking on that issues. in future,i don't want to neglect my solat (i know,i'm not that good in keeping punctual for prayer time.but if we neglect solat semasa kita dalam sedar,memang akan rasa bersalah kan?) i want to avoid this on my big day.

and suddenly i found this video.

alhamdulillah..ALLAH has shown me the way. but the arguments will start when we are following adat. we have to respect the older one,especially parents. so,how could i explain this to my mom and dad?

nanti bila kita kata nak buat kenduri pukul 9-10 pagi di kata kita buang tebiat.

ouhh..biar mati anak jangan mati adat..last2 terus hangus solat. avoid this.

the best time to start the ceremony is on 9 AM!

wanna make a change? lets try!








Saturday, December 4, 2010

aurat


assalamualaikum semua!

(maaf,kali ni, saya ingin menggunakan kata ganti nama diri pertama-aku.idjinkan.haha)

tadi aku baca belog wana pasal aurat..

fuh! aku akui la...aku pon bukan baik,menutup aurat dgn sempurna tidak la jugak..

stokin kadang2 pakai..

kadang2 x pakai...kan ke hampeh tu?

bercakap pasal aurat..aku actually,dalam hati ingin pakai tudung besar2,pakai handsock,pakai stokin..and yet,fashionable..hehhe...bukan apa,macam wana cakap,kalau kelihatan cantik,kemas dan sophisticated, kan ke menaikkan level of confidence? itu memang aku setuju,

tapi aku ingin sekali, bila aku pakai sesempurna ini menutup aurat, aku nak la akhlak aku pun seiring sekali dengan gaya aku menutup aurat. ini mulut aku pon boleh tahan. kadang-kadang dok ngumpat sana sini..kan..itu aku la.. aku manusia yg banyak kelemahan ok..

biar akhlak aku terpuji dulu,barula aku nak tutup aurat.aku xnak mencemarkan imej perempuan tudung labuh dek kerana nila setitik.contoh:

x: hish,tudung je labuh,tapi mulut macam longkang!

y: eee,tengok perempuan tu,gedik..harap je tudung labuh..

ok,aku xnak macam tu..aku cuba la ubah perangai aku sikit2..contohnya bercakap dgn sopan santun,senyum aje, hati x dengki, x penuh dgn hasad. tidak berdendam. takde nak kutuk2 orang..mak suruh apa2 takdela malas, atau melawan contohnya..houh...insyaALLAH..

yela,kadang2 xsedar kita ni terhasad dengki ke apa ke..tapi cubala jadi yg terbaik.

baik.


sambungan entri wana,meh aku share sikit meh,fashion apa yg aku pon tak berapa nak berkenan.

leggingS: kat tempat kerja aku, leggings tu mmg fashion. malas aku nak cakap banyak2. tapi nampak bentuk muntot ok.lenggok sana sini. sungguh malu! atau dalam kes teruk, baju pakai singkat,pakai legging. nampak bentuk V! aku setuju la cakap wana, kalau kaki cantik, mmg ok (walaupun haram hukumnya pakai leggings sebab sama macam kau tak pakai seluar.sesuai dgn sabda nabi yang mafhumnya: umat akhir zaman nanti,kita nampak dia menutup aurat tapi sebenarnya dia bertelanjang)

tapi kalau kaki kau macam kaki ayam macam aku ni? tak ke huduh kalau dilihat?

aku selalu balaghahkan orang pakai leggings tu mcm robin hood..hahhaa...lagi2 yang pakai blouse siap pakai tali pinggang n pakai pulak leggings..yang bezanya robinhood pakai topi,yg spesis diorang ni pakai tudung..hehehehe

kan? serupa macam robinhood kan?

tapi aku tidak mahu letak contoh gambar yg membandingkan gambar perempuan berleggings dgn gambar di atas. nanti mengaibkan pula..

baju kaftan jarang:..lepas tu pakai camisole atau bahasa mudahnya singlet bertali halus kat dalam tu..lepas tu kau pakai tudung??oh..tolong la sayang...jangan...aku pernah lihat..sangat hodoh..macam baik kau tidak pakai tudung..mencemarkan imej islam sahaja.

ok,sekian sahaja bebelan aku pada malam ini. weeee ;)

p/s: aku bukan sempurna.. ni aku tujukan buat diri aku sahaja..supaya jangan pakai baju2 macam ni..

Saturday, November 27, 2010

menerima anugerah yang membuat daku terharu *_*


kamu tahu hari ni best sebab apa???sebab aku dapat,




ini....dari Wana..

kamu tahu?



Syarat-syarat:

1.Jangan kerek.Ucapkan Alhamdulillah dulu,pastu thanks giver award ni


ALHAMDULILLAH...(dengan mata bersinar2) dapat award dari wana..hihihi..walaupun aku rasa belog aku ni sememeh nya masyaALLAH, tapi ada jugak yg nak claim belog aku ni beautiful (sedikit berbunga2)~eh,tapi dia sebut beautiful blogger kan? haha,aku ke yg beautiful atau belog aku yg beautiful? *bluwekss*

2.Jangan kedekut,kongsi nikmat bersama rakan-rakan lain2)


yeaahhaaa!! hihi..silalah ucapkan alhamdulillah ;)

3.
TUJUH perkara tentang diri saya:

Tujuh je?? hahahhaa...baik,jangan tamak..maka aku terimanya dengan hati terbuka



1) Kadang2 confius kalau orang tanya asal dari mana. Aku dok Shah Alam,tapi banyak membesar kat Johor. Kalau diorg tanya aku asal mana,aku jawab johor,lepas tu dia tanya dok mana,aku jawab shah alam,kang diorang pulak confius. eh,confius tak statement aku nih?hihi...

Senang2 je aku jawab dalam pernyataan lengkap,"Saya berasal dari Johor tp menetap kat Shah Alam.."haha

2) Adalah golongan yang suka dengan renda2 dan riben. pantang nampak riben kat kasut,kasut tu la yang aku berkenan. hahaha.. sebab itu aku suka weddings!! weee...

3) Aku bukan pakar memasak,tapi aku memang pakar mencuba. haha..aku masak takdela sedap mana pon,tapi aku memang suka sangat bab2 nak try resipi baru. kalau aku dah stress tahap gaban, memang kelentang kelentung la dapur tu aku kerjakan. ohhh...takpun,aku cuci tandas~hihi

4) Aku suka menjelajah belog orang sampai aku rasa belog ni melekakan..dan personally, aku lebih suka baca belog..input tip top..alhamdulillah,terima kasih buat semua2 yang suka share tips2,resipi..malah daily diary they all yang dok kat overseas ke,pasal anak2 ke,kawan-kawan aku punya entry ke..i really appreciate it..dunia tanpa sempadan..semuanya yg muluk2 aje aku baca dari bloggers tersebut.dapat motivasi,tazkirah,health infos,experience about going to another places..semuanyalah!

5) Aku suka Kucing!!! meowww

6)tidak terkawal jika datang ke supermarket

7)Semangat kesukanan yang tinggi,,(hahah!ni aku tipu aje ;))


sekian

Friday, November 26, 2010

last day yg memorable..

i will miss u eryn!

insyaALLAH..never lost contact okay?

mmmuah!
TQ for everything ;)

Monday, November 22, 2010

mahu perabot yang begini

baik..urusan dunia..tolong..nafsuku membuak2 untuk perabot seperti ini dgn harga yg amat berpatutan!! huhu..saya suka perabot berkaki supaya senang nak sapu habuk bawah2 tu...i like!!

(kita amik dari sini)

Saturday, November 20, 2010

entry khas cik eryn

entry ini dibuat khas,kerana cik eryn bakal menamatkan latihan industri kat KK~

wuhuuu...akulah insan paling sedih..because we have spent time together working in KK.

she knows seriuosly what had happened in KK and i feel not alone.

she helped me a lot when i deadly need something to be solved in a minute.

she will on the phone, when i want to ask someone regarding to PC,ITC or I-CITY...eheheh(ok,i-city tu aku mengarut je)

she's there when i need her..


(rompak gambar ni kat FB,sbb eryn pakai tudung dot2,hehe)

sayang cik eryn! TQ for everything!
::mood: teringat zaman kerja sama2 masa cuti deepavali hari tu::

huuu...lepas ni..lepas ni kat siapa aku nak mintak tolong kalau internet connection tiba2 putus hubungan? dekat orang itu ke? uhhh..tak mau tak mau..saya mahu cik eryn~


even 15 days after that,i will not entitled as a staff in KK for good, but i have to admit, that i feel so lost..

everyone is going to left me alone here...huhuhu..


takpelah dear eryn,ummi doakan kejayaan eryn here..
kalau mahu sambung uthm,text me, i can even help you to find place to stay,to provide you with informations you need and to hear your thought, opinion or any problems.



insyaALLAH, i will be there, whenever my friend need my pair of ears..




Wednesday, November 17, 2010

rapuh dalam langkah..




Artist : Opick
Lirik Lagu : Opick - Rapuh

Opick - Rapuh

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu

semua berakhir padaMu

eid adha 2010

salam semua...selamat menyambut hari raya aidil adha..

semoga erti pengorbanan seorang nabi ALLAH, akan meresap dalam jiwa hamba kita..insyaALLAH...beruntunglah bagi mereka2 yang bersabar,,




buat saya,

kena sabar lebih!

Wednesday, November 3, 2010

i'm happy..


I'm so blessed because i've been gifted valuable gifts from ALLAH..
one of the gift is

F.R.I.E.N.D.S.H.I.P

there's such a lot of friends..

who will come and go..

but only the true one

will leave their footprints in your heart*

i miss my old days at school..and uni..

and I'm very thankful,i never lost to keep in touch with them..

they are like my siblings

and they are my besties..

******

in my workplace..

although i have been isolated,due to my "schematics"(hahaha,ada ke ayat nih?)

always wearing baju kurung,less talk and don't even care to look at them while they are gossipping each other.

but..

i have my friends around me,who makes me smile and never loose hope...

while i was despairing due to my workloads..

they're by myside..

u know,whom that i meant to mention here..



they are---YOU!-




(who is usually read my entry)

MMMUAHHSS! thanx bebeh for coming into my life..=)








Saturday, October 30, 2010

esok..

esok cik tam balik..flight pukul 8 katanya..nasib baik saya x meroyan...ahahahaahah..hishshh...naudzubillah...untuk menghilangkan rasa royanan, saya telah membuat cheesetart..dari petang sampai ke tgh malam..

sunggub patah pinggang

gudbye cik tam,

belajar memolek deh..

gudluck jua~~


err...air asia tak nak gi mesir ke?dan tak mahu ke menawarkan harga tempat duduk 0.99 sen sahaja?hahhaha..boleh la i dgn payied gi mosir...ngeh2



Wednesday, October 27, 2010

ini entry sekadar suka2 an..saya dapat dari wana (heh,sekejap saya,sekejap aku...kikiki)..

  • Ada Rahsia kecantikan tak?

saya yang tak cantik ni,mana la ada rahsia kecantikan


  • Bagi Anda siapa paling hensem dalam kumpulan Suju?
kumpulan suju?kumpulan suju pun saya x kenal..kuih suji kenal la..hahahah
  • Siapa BFF anda?

uihhh..banyak tak tersebut2...ahahaha

  • Siapa idola anda?
idola?mende tuh?


  • Moto Hidup Anda?

beriman berilmu beramal~ ahahaha-moto sekolah agama i dulu


  • Harus Tagkan Blogger yang anda sayang dan Minimum 8 orang

dengan ini,kepada sesiapa yg rajin,mari buat tag ini!!!huhuhu

Sunday, October 24, 2010

cukuplah..

cukuplah terubat rindu..
bila aku pernah mimpi arwah nenek datang..dengan wajah ceria dan senyuman yang biasa aku rindu..sekalipun aku takkan berjumpa lagi dgn nenek di dunia fana, mimpikan nenek,dah terubat kerinduan aku pada dia..suatu hari nanti aku kan menyusul nenek..insyaALLAH..

cukuplah terubat rasa galau..saat arwah asma meninggal,aku tak dapat nak bersua muka..aku doakan arwah di kejauhan je..tapi aku pernah mimpikan dia..dengan senyuman juga..dia ajak aku masuk rumah dia..tapi aku tergesa2 dalam mimpi tu,aku tolak pelawaan asma'..

kali ni arwah nani..sama macam asma',aku tak berkesempatan dan takde peluang juga masa tu..takpelah..doa dari aku akan ada untuk arwah..moga2 aku dapat mimpi nani..dah lama sangat aku tak jumpa dia..sampai sekarang takkan aku dapat jumpa..

review pasal arwah,selama aku satu dorm dgn dia,dia cukup baik..dia suka cerita itu ini dgn aku..first aku kenal and cakap2 dgn dia,masa form3 sebab masa tu dia baru masuk smakj..aku dgr cerita dia pasal movie apa ntah..tergelak2 aku..arwah memang dia pandai cerita dgn sound2 effect sekali..hehe..

inani orang senang,tapi sepanjang aku kenal dia,dia memang tak menyombong dgn kesenangan dia..in fact,aku selalu je pinjam barang2 dia..heheh..kamu tahu jela,aku ni memang gini..tapi aku pulangkan tau..dia memang takde berkira..aku nak pinjam,dia on aje..

aku teringat2 baju kurung hijau bercekak dia dengan corak bunga tabur kecik..sweet...aku suka tgok dia pakai baju tu..nani ni ada 2 orang adik kecik perempuan yg sangat comel okeh..sebijik macam arwah..
oleh kerana aku gonjeng, arwah nani pulak skema,maka haruslah dia akan ber-grup dengan budak2 skema kan..heheh..jadi sebab tu aku takdela rapat dgn dia serapat aku dgn grup "adik-beradik" aku..dia dulu pengawas perpustakaan..jadi uniform dia mestila kuning air..

lepas spm aku dah tak pernah jumpa dia..aku tgok dia pon dari FB je..aku ingatkan arwah amik dentistry kat bandung..rupanya amik medic..

last,rabu malam khamis,aku tgok status FB dia..mengatakan dia sakit2 badan dan dia stress...mata aku terpaku jugakla tgok status tu..tapi aku sekilas jela..
dah berapa lama jugak aku tgok handphone aku..aku selalu terdetik,harap2 takde panggilan kedukaan untuk aku..

last2 masa hari khamis,sa'dah call..aku tgh busy dalam bilik bos masa tu..sa'dah sampaikan berita pemergian inani zalikha..allahuakbar..terkesima aku..maghrib tu aku tak balik lagi,aku dok kat surau KK..aku jadi sebak..pantasnya ALLAH nak ambil nyawa kita..bila2 masa..aku sedekahkan yasin utk arwah..

aku doakan arwah dilepaskan dari fitnah kubur..insyaALLAH..arwah baik..aku mohon ALLAH dengar permintaan hambaNYA yang berdosa ini..

selamat berehat sepuas-puasnya sayang..moga jihadmu dalam kembara mencari ilmu untuk kebaikan manusia,akan diganjarkan oleh ALLAH akan syurgaNYA nan abadi..amin ya rabbal alamin..diambil dari facebook arwah..utk kenangan..

-Daripada Abu Darda' r.a., katanya: "Saya mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda:"Sesiapa menempuh suatu jalan untuk mencari sesuatu ilmu pengetahuan di situ, maka Allah akan memudahkan untuknya suatu jalan untuk menuju syurga."-

moga-moga kitalah penuntut ilmu yang akan dimudahkan jalannya ke syurga..amin~

Thursday, October 21, 2010

just a quick entry..

al-fatihah buat allahyarhamah inani zalikha zainal abidin yang telah kembali ke rahmatullah pukul 5 pagi,bersamaan 20/10/2010..semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman..

ALLAH...terkedu bila sa'dah call kata inani dah pergi buat selama2 nya..entah bila tiba masa kita...

-ya ALLAH, dia pernah berbuat kebaikan di dunia milikMU ya ALLAH,kasihanilah sahabatku,tempatkanlah dia dikalangan orang2 yang beriman..Engkaulah sebaik-baik penolong-

baca berita di berita harian online

saat kita bergembira,ada insan yg berduka..takziah buat keluarga allahyarhamah..


tahun penuh dugaan..
abang ayie,sepupu saya disahkan menghidap kanser tahap 4,addina sepupu saya jugak disahkan menghidap kanser..ALLAHuakbar..betapa berat ujianMU kepada mereka..tabahkan hati mereka..tapi hati saya begitu sayu..apabila emak bercerita tentang abang ayie..

"mak,saya tak takut mati mak..tapi anak-anak saya masih kecil lagi"

aduhai..luruh hati bila dengar cerita emak..

Monday, October 4, 2010

petrosains review

salam semua bebeh...

hari ni,saya mahu buat review pasal petrosains..sebab kak ana,nak gi sana dengan dondeng2 beliau..(cute kan,nama panggilan anak2 dia??)ehehhe...

sebenarnya,saya dah pergi petrosains,masa umur saya 19tahun dengan payied..ehehhe..payied mesti ingat..memang best dok dalam tu..tapi dengan syarat,gunakan kemudahan yang ada sebaiknya.kalau setakat masuk dan tengok2..memang boringla kan..ehehe..

petrosains ni sangat sesuai untuk kanak-kanak.ada division yang sesuai untuk kanak-kanak seawal usia 1 tahun ke atas.tapi tak dela banyak sangat.contohnya,cermin gedek2,bila kita lalu depan cermin tu badan kita akan jadik sangat pendek! budak kecik bawah setahun kan suka dengan cermin?

ada juga division yang sesuai untuk kanak-kanak 4-6 tahun, 7-12 tahun, remaja 13-19 tahun..malah untuk orang dewasa juga sesuai.(bagi mereka yang ingin tahu bagaimana sains turut diaplikasikan dalam kehidupan seharian)

awas!ada juga permainan yang melibatkan bola kecil,so,yang ni mesti pantau.takut dia amik masuk poket ke (ni takpe lagi),tapi kalau masuk mulut..haa..siapa nak jawab karang...

antara permainan-permainan menarik:

simulator helikopter
simulator F1 (kat SPEED exhibition)
game lumba kereta macam kat game centre tu (kat SPEED juga)
gegendang yang boleh detect bacaan jantung kita
boleh rasa macam mana bawak kapal terbang
kerusi untuk rasa gempa bumi

dan macam-macam lagi yang tak tersebutkan..silap haribulan,mak bapak yang main,bukan anak..ahahaha...sorry sangat,saya terlupa bawak kamera masa gi sana,

so,kat sini,link2 blog yang buat review pasal petrosains siap dengan gambar sekali tau!
huhu..mereka bawa anak2 ke sana..so,kak ana,meh cuci mata ..hihi

lirikan alam
istimewanya bidadari

p/s: sebelum masuk ke tempat pameran,kita kena naik mesin masa macam doraemon tu...tapi rupa dia comel lagi la..rupa telur!eheheheh

Thursday, September 30, 2010

ape saje tak kena..

ape saje yang aku wat mesti tak kene..ntah kadang-kadang buntu..sering menjadi mangsa..mungkin diri aku ni teruk..tak ade jiwa penyayang..tak romantik..aku memang bukan jenis mcm tu kot..takpela..selagi diri ni boleh bersabar..teruskan la bersabar..wahai hati kemana langkah mu ingin pergi..hmm..

tiba-tiba rasa nak kecik hati


(taken from here:yutat)


mungkin sebab rasa kecewa dgn seseorang tu kan...maka tiba2 i rasa macam nak terkecik hati secara tiba-tiba...ontahla...dah nama perempuan..kadang-kadang dalam satu2 situasi contohnya,
kita takde pulak kecik hati walaupun perbuatan orang tu sah-sah boleh mengundang kecik hati.

tapi ada satu2 masa ni,orang tu buat benda kecik je..tapi kita dah nak kecik hati...aduhaiii..mood swing..patut kena swing je i ni~ehehehhe

hai..nyampah rasa dgn diri sendiri..biar jela kan orang tu kan...

lantak la dia nak buat apa...tapi i still rasa jauh hati...huhuhuhu...sedih2...ntah apa2 la i ni kan?

mengada2 taik kuda..


i mahu jadi orang takde perasaan..senang...

eh..kalau org takde perasaan...jadi apa ek? jeng jeng jeng...


-to be continued-


Tuesday, September 28, 2010

a tale about wedding preparation

i have been searching for most wedding vendors in KL and Selangor.included several blogs those writing about their journey on preparing wedding preparation. i was feel like "wow"...am so blessed because they were very particular in giving the details about the vendors they had hire. i do feel like, wedding preparation is such as easy as ABC. just need to hire the wedding planner, and taraaaa! done! (no..not that easy bebeh..)

(were taken from sabby's blogs)-beautiful isn't?

i wonder the lace and flowers are so beautiful to be looked on. how they are arranged in such nice places, how the dress is being designed.well-suited by the bridegroom and bride.. provided with lighting techniques. and wow, i love the smiles on those faces when they were on their solemnization, reception or whatever~ by technology of cameras of course. but i sure you would agree and nodding your head when you see the lovely pictures! oh ya, i would also like the tiara/crown that is placed on bride's head. very the fantastic.


but what the actual thing that i want to mention here with you is, although in the lane of preparing the wedding is full of blast and excitement, there was a tale that we shall learn that, not everything is as much as you like. you have to deal with many vendors, which is mean, you will deal over many people out there who have their own style, behavior, perception that sometimes goes beyond your expectation. if the expectation is all about the work (which you expect 5 stars,they done 10stars), and done fantastically, yeah you will happy for it. it such a worth investment. but what goes beyond your expectation are their unpredicted professionalism,attitudes and all the thingy, i bet you will be so disenchanted with them.


i got this lovely pics from FATINIZULNAIDI



so, what is my advice upon my reviews to mydearself is... dont judge a book by its cover. do not expect too much. there are a lot of "sugar-coated" vendors who say they had done the perfect jobs but the truth,there were not! (maybe the slight things they even didn't)

bear in my mind-though they do not threat you nice-enough, just be nice with them. ALLAH will pay cash for those who are untrusworthy with their words and works.



insyaALLAH, marriage is everyone's dream. and we have to work on with it, not only the preparation, but live after the marriage. "sedangkan lidah lagikan tergigit,apatah lagi suami isteri"- i sure u had heard this malay proverb. hihihi

may all of us are following sunnah rasulullah.. tighting the bond between woman and man by nikah is encouraged by Nabi SAW. and we do have to prevent ourselves from Api Neraka. which is mean, no cruelties in your marriage and we do have to "jaga" the conjugal rights and happiness. be responsible on that. These are my advices to myself. (and pleasee myself, don't be tooo egoist)..

that's all dear friend. may ALLAH bless! ;)


p/s: this entry DOES NOT indicate, i will get married soon!ahahha


Monday, September 27, 2010

janji manismu

kau mungkiri janji manismu...woooowooowoww......

Sunday, September 26, 2010

dear me..

kenapa la aku ni teruk sangat?

Friday, September 24, 2010

kahwin ala2 minah arab

gojes! i likeeee sejuta kali like,,,,muahahaha...sah2, puan vispera akan ditempah dalam masa 2-3 tahun lagi..wakakakaa...korang layan jela kan,tudung2 ni...superb!

layarilah laman web beliau ye untuk tengok tudung-tudung gojes...i nak nikah gaya arab...huhuhu...

Thursday, September 16, 2010

OHH MAMA...SAYA MAHU KAHWIN...

hahaha...tajuk tak boleh belah..tidak...saya tidak mahu kahwin lagi..duit belum cukup,aspek2 pengurusan belum berjaya diubah lagi..nak sambung belajar lagi,itu ini lagi.jawapan.saya belum bersedia! muahahaha....

tapi sekarang ni tengah kemaruk survey menyurvey pakej-pakej perkahwinan,fotografi dan sebagainya! hahaha...padahal,orang datang merisik pun nggak ada lagi..hihi..bukan apa..suka la tengok benda-benda creative,cantik and sweet ni..saya suka tengok pengantin okeh..cantik je..berseri2 gitu!

uhuk...so,tak salah kalau saya ada impian perkahwinan kan..hahahah..dush2x..hei..saya juga peminat handicraft..kalau ada bunga telur,lama dah saya kopak2 kan..pernah jugak,bunga telur tu,saya recycle balik,buat bunga jenis lain,lepas tu jual kat sekolah..hahaha...lepas tu dgn bunga telur tu jugak,saya buat macam-macam hiasan..then kena marah dengan mak.hahahhaa...

sebab itulah saya suka dengan perkahwinan...the color blends well together.and gave such an impressive impact on your eyes..hai...suka2! macam ala2 cinderella gitu! huhuhu

ok,taknak bebel panjang,jemput cuci mata kat favourite-list yang saya dah sediakan kat sebelah kanan anda...chow chin chow!


Tuesday, September 14, 2010

nangis

hari ni memang nak nangis..dah nangis pun!haaa...just imagine..data saya baru key in tiba2 takde..hilang.tak dapat dikesan...dah la dah banyak gila..banyak gila okehhhhhh....terus holang mood...ya ALLAH...kurniakan aku kesabaran...

Monday, September 13, 2010

adab sebagai tetamu

Assalamualaikum wbt...
hi there..i wish u had had a very wonderful holiday last week. saya? patah pinggang bila balik rumah tokmak kat muar...hohoho...awat?


kat rumah tokmak,ada 6 ruang untuk tampung tetamu yang datang. tapi,cuma 5 ruang jadi ruang utama. biasanya kalau raya, 5 ruang tu are well-occupied la selama kita cuti berhari raya. setiap masa akan ada sahaja tetamu yang datang. kalau datang serombongan takpelah jugak, ini sampai 5 rombongan sekali gus.satu rombongan paling koman bawak 10 orang. bayangkan jela.. kalau datang rumah orang lain,memang makan biskut raya aje..(saya bukan menghina atau mencela mereka yang hidangkan kuih raya ye..no,memang itulah kebiasaannya) tapi kalau datang rumah tokmak, ada 10 rombongan tetamu,10 kali lah tokmak akan masak.fine,kita perlu memuliakan tetamu...mesti jamu makan,tak kisah la dengan lauk apa pun...tu memang kelaziman keturunan tokmak and tok ayah..

(photo displayed-credit to the gift experience)

Sebagai tuan rumah, menerima dan memuliakan tetamu bukan sekadar sesuatu yang dianjurkan oleh Islam tetapi menjadi petunjuk akan kebenaran dan kekuatan iman dirinya. Rasulullah s.a.w. menerangkan: “Sesiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat maka muliakanlah tetamunya” [Shahih al-Bukhari, no: 6018]


[sumber dirujuk di masjid bukit indah]



yang tetamunya satu ...selagi tokmak tak masak,selagi tu taknak angkat muntot...dah dapat mee bandung muor yang sedap(mahal dan banyak rencah) tu, hmmmpppphhh...yang baik, adala jugak menyejukkan hati,angkat pinggan ke sinki..kalau yang ****** tu, main tinggal aje dengan tisu lap2 mulut dalam pinggan. ewah!


eh2...yela..dah orang datang...takkan nak buat kerja rumah pulak.. betul2..

tapi tetamu sekalian (termasuk saya yang akan ke rumah orang) kalau dah nampak tuan rumah kelam kelibut nak layan 5-10 rombongan tetamu,apalah salahnya,angkat pinggan ke sinki paling koman pun..janganla makan main tinggal aje..dah la datang berlenggang sawi..makan free,lepas tu pemalas pulak...haihhh..terus aku buat dosa ngumpat dalam hati sorang diri...


oppppsss..sorry kalau i termengumpatttzz

[photo displayed-credit to pakcik google-address not found]


adab sebagai tetamu pun kena jaga juga...janganla sampai menyusahkan tuan rumah.

Apabila berziarah, janganlah meluangkan masa yang lama di rumah kerana ia akan memberatkan tuan rumah dan ahli keluarganya yang lain. Justeru Islam mengajar kita adab untuk segera pulang setelah dijamu oleh tetamu. Allah s.w.t. berfirman: “Apabila kamu dijemput maka masuklah, kemudian setelah kamu makan maka hendaklah masing-masing bersurai dan janganlah duduk bersenang-senang dengan berbual-bual. Sesungguhnya yang demikian itu menyakiti dan menyusahkan…” [Surah al-Ahzab, ayat 53]

[sumber dari hafiz firdaus.com]

lepas tu,saya complain jugak kat tok ayah and tokmak...saya cakap...

"tokmak,kat rumah orang lain kita makan kuih raya aje....kesian tokmak,tok ayah dengan mokde.. penat masak tak berhenti2..mana tak pengsan bila dah malam."

tahu tak tok ayah cakap apa?

"nya...(panggilan manja saya) kalau kita ikhlas,kita takkan terasa penat"


*dush*

ambik kau sebijik..tertusuk ke sanubari paling dalam...hehehehhehehe


p/s: ikut garis panduan yang dianjurkan dalam ISLAM yang sangat menjaga kepentingan kedua-dua belah pihak..

p/s2: mee bandung tok mak memang tak boleh masak sekali banyak..kalau tak mee dia kembang..and rasa lain dan tak sedap..rasa dia memang best wa cakap lu...sebab tu la diorang sanggup singgah rumah tokmak semata2 nak makan mee bandung,tiap2 tahun tanya resipi.tapi buatnya tak jugak..haihh...ini bukan mee bandung letak kacang hokeh...ini mee bandung dari udang kering yang RM30 hengget sekilo(ntah apa ke namanya),dengan hirisan daging,air rebusan tulang,fishball,sawi,telur,udang,macam2 khazanah laut ada dalam tu..mana taknya...dah la tokmak,kita jual je pes tu lepas ni..hahahahha (mata duitan)

p/s3: berapa banyak p/s daaaa...

Wednesday, September 8, 2010

Selamat hari raya semua


salam indah di 28 raamdhan ini...moga semua ibadat kita diterima ALLAH hendaknya dan tergolong dalam golongan-golongan yang terlepas dari api neraka insyaALLAH...buat rakan-rakan blogger diluar sana juga rakan-rakan taulan..SELAMAT HARI RAYA DIUCAPKAN..


Friday, August 27, 2010

you pernah rasa kena "tindih" tak?

salam semua...

entry diatas- jangan nak kuning2 bagai...hahha! ni bukan kena tindih dengan manusia. ini kena tindih dengan makhluk halus. alkisahnya,semalam lepas tadarus dengan eryn, cerita pasal makhluk halus ni terbukak...padahal cerita pasal -kau dok blok mana dulu,kat kolej perwira?- hihihi...

then,eryn ada ceritakan pasal family dia (her cousins) yang selalu kena kacau.. so,kerana kesuntukan masa, eryn pun berkeputusan suruh saya baca blog sepupu dia yang selalu kena kacau dengan mahklus besar tapi halus itu. actually blog abang kepada sepupu eryn (heh,kira sepupu jugaklah kan?)

maka, saya pun menerjah blog tersebut. best blog beliau. baca punya baca, tiba satu part-si blogger tersebut menyatakan dia selalu kena tindih,even in dublin sekalipun.

dan sudah tentu, entri tu amat berkait rapat dengan saya. dari darjah dua lagi, saya dah mula kena tindih. serius tak boleh bernafas,gerak pun tak boleh. konon-konon,nak jerit mintak tolong,hmmmmppphhhhh....nak bukak mulut pun tak boleh!dan perkara ni berlaku dengan kerap saat saya bersekolah menengah di SMAKJ (2001-2004).pernah dalam seminggu, hampir setiap hari kot saya kena tindih..(tapi tido tetap tido,hehehe,takde insomnia pun)cuma, saya akan tido sebelah orang. saya takkan tido atas katil sorang-sorang. sangat scarry hokehhh...


(gambar sekadar hiasan-takdenya pari-pari nak buat magic masa tido)

saya selalu mimpi menakutkan.dan saya selalu terbangun. one of the thing that i notice is, saya pernah perasan ada lembaga hitam masuk dalam bilik saya(2dimensi). lembaga tu berambut kerinting,panjang dan tak nampak muka. dan lembaga tu jugaklah yang datang masa saya form 1 dalam kejadian histeria (kawan saya yang histeria) kat johor sana nun. padahal saya pernah nampak kat shah alam je.dan saya rasa makhluk tu jugak yang pernah panggil nama saya masa saya kena tindih kat rumah arwah nenek suatu masa dahulu.

itu masa form 1, back to zaman kanak-kanak, sekitar usia saya darjah 3, saya mandi masa maghrib kat rumah pengasuh saya (cik tipah saya panggil nama dia).waktu tu lampu bilik air tu warna kuning. saya yang penakut ni mandi betul2 depan pintu yang saya dah tutup.hihi..mandi punya mandi, tiba2 suasana bilik air jadi gelap. aik? apahal gelap tiba2? saya berkata dalam hati.

gelap tu bukan gelap gelita sebab lampu bilik air kena tutup. tapi gelap macam kena selubung. saya pandang atas lantai bilik air. saya nampak bayang2 terbentuk.terkesima saya. dengan tangan yang ingin mencengkam dan bertanduk dua,makhluk tu seolah-olah dekat atas syiling bilik air.. cuma saya tak pandang atas. saya pandang lantai je..saya pun apa lagi, baca 4 qul dalam hati (sempat lagi saya cakap,ish,dalam bilik air mana boleh baca quran..eheh)tak lama tu, bilik air makin cerah. sebab bayang-bayang tu,bergerak ke arah belakang.

tak lama tu, saya terus bukak pintu bilik air sikit. saya tanya;

"ciktipah, siapa yang tutup lampu bilik air tadi?"

"ha? mana ada orang tutup lampu bilik air?"

saya pun telan air liur;

"oh,takpelah"-tutup balik pintu bilik air. terus saya mandi laju2.haha..

*tapi tak pernah insaf,selalu jugak mandi dah nak dekat maghrib*


oh,berbalik kena tindih. kan dalam entri lepas saya cakap, dalam masa saya kena tindih,saya macam sedar tak sedar,(macam dalam alam mimpi dengan alam nyata) saya nampak ada kepulan asap putih kat lutut kiri saya. memang penat nak lawan. semenjak tu,lutut kiri saya asik sakit..macam orang tua pulak kekdahnya.macam kena arthritis.

*naudzubillah*


bila kena tindih ni jugak, saya akan dengar suara-suara yang menakutkan.kadang-kadang saya nampak suasana nyata,tapi dalam masa yang sama,ada makhluk2 seakan manusia main-mainkan saya. oh! baru teringat, pernah jugak saya kena tindih, lepas tu saya nampak ada makhluk pakai baju putih kat katil saya!hohoho...takuttttttt!!apalagi,lepas dapat bangun dari "tindihan" terus melompat atas katil kawan saya.hihihi..

sekarang ni,dah kurang,alhamdulillah..tapi kena juga banyakkan amalan. kalau dulu, sampai dah tak tau nak buat apa. baca ma'thurat dah,baca quran sampai satu juzu' satu hari. tapi malam tetap jugak kena tindih. tension betul. bukan apa,penat nak lawan dengan jin ni..kalau nak cerita pasal kena tindih ni memang banyak. nantilah kita sembang2 okay...

banyak jugak kejadian pelik saya pernah alami. tapi alhamdulillahi ala kulli haal. ALLAH tetap pelihara jiwa saya. saya mohon ALLAH terus pelihara hati saya dan jasad saya dari diceroboh makhluk halus. saya memang penakut tahap gaban. tapi alhamdulillah,saya tak pernah kena histeria. saya yakin, ALLAH yang memelihara saya. bukan disebabkan oleh kekuatan jiwa saya.jiwa saya sesungguhnya teramatlah lemah.ALLAH lah tempat kita berlindung.

oh,info dari blogger tersebut;
1)jin islam tak pernah tindih manusia. yang tindih manusia cuma jin kafir.wallahua'lam
2)bila ditindih, wajah jin tersebut betul2 berhadapan dengan wajah kita.
3)bacalah ayat-ayat suci alquran atau zikrullah.kumpulkan sekuat tenaga dan hembus ke depan.insyaALLAH, ia akan berjaya mengusir jin tersebut.


Friday, August 20, 2010

kuih untuk tamtam

tamtam...

hakhakhak..sungguh tidak boleh belah ye nama tersebut..tamtam adalah kucing saya..dan tamtam juga adalah seorang manusia..haaa...bagaimana boleh begitu? adakah tamtam kucing jadian? hukhuk

bukan.

sekor tamtam adalah kucing...






seorang tamtam adalah orang...

hehhehehe....


sorang ciktam

sekor tamtam

hahhh...biorlah kome pening2 sesumpah...

ni, nak tunjuk fruit tart huduh...eleh2

huduh2 pun siap nak bagi b**** m** m***** rasa,,,

kah2...arghhh...lantak2...layan jelah!

zassss!









Saturday, August 14, 2010

aku yang tak normal

inilah masalah sejagat saya,,,hahaha

waktu tidur yang tak normal. mana lah mata tak lebam. *dush*

esok jadik cikgu bio..dush lagi...prepare slide untuk anak murid..tapi semangat putus di tengah jalan (dush banyak kali)]

mungkin kepada blogger seperti cik hasni, lebih pakar bab2 bio-membio kerana beliau sememangnya sifu bidang biologi. saya cumalah berjawatan junior exec marketing information system yang hanya tau pasal bisnes dalam industri dan membuat comparative analysis. kepakaran membio kan diri adalah tidak diperlukan..hahhaa...


oleh kerana telah diamanahkan,maka saya terima dengan hati yang berdangdut..

i was taking STPM with bio subject. i love bio. buat ntah la kenapa bo*oh piang sangat saya ni..hahaha.. jawab bio tak berapa nak smart..memang tak genius lah tu..
hukhuk...

lepas tu nak ajar orang?

apa cerita tu labuuuu??


arghhh..takpe..i can do it bebeh! i can do it as NIKE said

just do it!

pakcik google lah yang kesian. bosan asik kena tanya. oh, buku bio zaman tok kadok pon ada sebelah saya! hai....


yang penting, tanamkan sifat ingin belajar dalam diri anak muda itu...;)